Artikler, bibliografi og lenker

Vis denne siden på fransk
Artikler Bibliografi Lenker

  « Til deg skal det ikke nå»

 

Med kuvogner til Dachau

Hvilke fremtidige planer det tyske rikets makthavere hadde med denne store skare av mennesker, det visste ingen. Ikke første reisemålet en gang. Noen nevnte Dachau i nærheten av München. Det skulle være en bra leir, den første som ble bygd i Tyskland.

Den samme prosedyren gjentok seg som sist på Rothau stasjon. Spark og skjellsord, bare at den gangen gikk de av toget, nå steg de inn på toget.

Å reise med tog ble av fangene kalt å være på transport. Det var en skrekkopplevelse for alle. Sitte eller stå sammenstuet inne i en kuvogn, dag etter dag uten vann og mat.

Toget stanset. Passasjerene tumlet ut på perrongen. Noen satt igjen, tause  og urørlige - de hadde gjort sin siste reise.

Toget begynte å kjøre. Alfred spiste opp nisten med det samme.  Det var godt en gang å føle seg mett.

Den første kvelden stanset toget i Karlsruhe, et jernbaneknutepunkt i Tyskland, der vognen ble kjørt inn på et sidespor i påvente av nytt lokomotiv.

Det var lett å merke at de allierte hadde vært på besøk. Store hull i gatene. Jernbanelinjen var opprevet og forvridde skinner sprikte i alle retninger.

a

Natten forløp rolig. Men på morgenkvisten begynte spetakkelet. Flyalarmen gikk, sirenene ulte. Vaktsoldatene løp i dekning og slåene ble dradd for. Fangene ble overlatt til seg selv.

Alfred sto ved veggen. Gjennom ventilen kunne han følge med i dramaet. En øredøvende flydur. Bombene haglet ned over stasjonsområdet. En vogn lenger bak ble truffet. Luftvernkanonene åpnet ild og himmelen ble opplyst av et flammende fyrverkeri.  Et fly ble truffet og styrtet. Det var uhyggelig. Etter en stund stilnet det. Alle var lettet. Vognen var uskadd og fangene i god behold.

Nytt lokomotiv kom på plass og ferden gikk videre. Stuttgart var også bombet. Røyken lå tett som en tåke og flammene slo opp fra brennende bygninger.

Reisen varte i tre dager. Fangene ble trette og utmattet. Sulten var ille, men tørsten var verst. Endelig, den siste dagen fikk de utdelt et krus med vann til hver, det eneste på turen. Endemålet for reisen var leiren Dachau og toget stoppet på Dachau stasjon.

Forrige kapittel

Neste kapittel