Artikler, bibliografi og lenker

Vis denne siden på fransk
Artikler Bibliografi Lenker

   «Til deg skal det ikke nå»

 Forsidebilde og illustrasjon: Johan Sortland

«TIL DEG SKAL DET IKKE NÅ»

 

Kristine Sortland ©
 

Kristine Sortland født Øygarden 1923 i Søndeled, Risør kommune.  I 1948 giftet hun seg med Alfred Sortland fra Bømlo og flyttet til Svortland hvor hun fortsatt bor.

 

 

Boken ble gitt ut i 1998 (ISBN 82-994810-0-7), og er lagt ut på våre sider med Kristine Sortlands tillatelse. Klikk her for å lese boken.

 

 

Omslagstekst:

 

Ettervirkningene etter to år i tysk fangenskap under 2. verdenskrig vil han alltid måtte leve med. Selv 50 år etter krigen sitter tragediene sterkt i minnet hos Alfred Sortland.

 

Kona Kristine gir gjennom denne boka en sterk skildring av ektemannens opplevelser spesielt i konsentrasjonsleirene Natzweiler, Mauthausen og  Melk der Alfred på nært hold så kameraten bli slått i hjel, der andre døde av sult og utmattelse og der han selv i april 1945 ble hentet til friheten av De hvite bussene, men da som en utmagret og utpint mann på rundt 40 kilo. Hun kommer også inn på hvordan det gikk med andre i Bremnesgruppen og den såkalte Lenkegjengen som satt på Ulven.

 

Kristine Sortland forteller om den vanskelige tiden etter krigen og den mangelfulle oppfølgingen krigsfangene fikk fra norske myndigheter. Men 75-åringen gir også en levende skildring av naturen og hverdagslivet  på Bømlo før krigen.